Locatie

Laan van Wateringseveld 701, Den Haag (Alleen op afspraak)

Whatsapp 24/7

Boek eenvoudig via Whatsapp! +31(0)684804171

Email

info@niya-wellness.nl

Volg ons

@niya_wellness

Over Hjiama

Gecertificeerd & professioneel

Onze therapeuten zijn officieel gecertificeerd door Hijamaah Adviezen en volgen regelmatig nieuwe trainingen

Hygiënisch & veilig

In onze salon houden wij ons aan de wettelijk voorgeschreven hygiëne - en veiligheid regels

Tijd & vertouwen

Wij nemen uitgebreid de tijd om naar je klachten te luisteren en doen er alles aan om jou op je gemak te stellen

Heb je vragen over Hijama bekijk onder aan de pagina ons meest gestelde vragen. Heb je een andere vraag of wil je boeken? Stuur ons een whatsapp!

Neem contact met ons op!

Informatie en meest gestelde vragen over Hijama

Definitie Hijama

In het Arabisch hebben woorden meerdere betekenissen. 1 van de betekenissen van het woord “Hijama” is ‘te zuigen’, er worden namelijk afvalstoffen uit het lichaam ‘gezogen’ door middel van cuppen. Een ander betekenis i ‘iets terug te laten keren’ namelijk het lichaam in gezonde staat.

Geschiedenis

Hijama is een eeuwenoude geneeswijze die al voor de komst van de profeet Mohammed werd gebruikt. Het is dus niet alleen een Islamitische geneeswijze. Ook bij de Faro’s en in de Chinese geneeskunde was en is hijama bekend. In de huidige samenleving zien we dat deze behandeling ook steeds meer positief en wetenschappelijk in het nieuws komt. Zo zijn er inmiddels onderzoeken naar hijama gedaan en wordt het ook onder topsporters gedaan.

Hijama & Islam

In de islam heeft Hijama een bijzondere plek omdat de behandeling werd ondergaan door de profeet Mohammed en hij deze met klem adviseerde aan zijn gemeenschap. Zo zijn er tal van overleveringen die hier bewijs voor leveren. De profeet Mohammed vzmh heeft overgeleverd dat hij tijdens zijn hemelreis geen groep engelen passeerde zonder dat zij hem het volgende adviseerden: “Draag jouw ummah (gemeenschap) al – Hijaamah op”

Verschillende soorten hijama

Hijama kan op verschillende manieren: dry cupping, wet cupping, kruiden – en water cupping en meer.
Het meest gebruikte is dry – en wet cupping. Bij dry cupping is er geen sprake van krasjes waarbij er bloed vrij komt. Bij Wet cupping wordt er kleine krasjes gemaakt in de huid zodat bloed het lichaam kan verlaten wanneer de cup wordt vacuüm gezogen

Hoe werkt Hijama?

Hijama werkt op verschillende niveaus in het lichaam. Simpel gezegd kunnen we zeggen dat Hijama:

 • Het bloedsomloop stimuleert, dit heeft een positief effect op je organen en algehele gezondheid,
 • Ondersteunt het opheffen van verstoppingen in het lichaam zoals overbelasting van toxines in diepere weefsels, spieren en gewrichten, 
 • Bevordert het afvoer van overtollige vocht en afvalstoffen in het lichaam,
 • Activeert de bloedstroom in het bindweefsel,
 • Stimuleert de productie van collageen en elastische vezels in het lichaam, 
 • Ontspant de huid waardoor pijnlijke plekken op het lichaam meer ontspannen,
 •  Stimuleert het aanmaak van hormonen die een rol spelen bij het algemeen welbevinden van een patiënt zoals endorfine, serotine,
 • Kan het bloeddruk verlagen,
 • Stimuleert het aanmaak van bloedplaatjes.

Waar is hijama goed voor?

Hijama kan preventief toegepast worden voor algemene gezondheid. Of als ondersteuning bij het genezen van ziektes. De lijst van de voordelen van hijama is eindeloos. Bij deze een greep, heb je een klacht die er niet bij staat, overleg dan met je behandelaar.

 • Astma 
 • Spier en gewrichtsklachten (hernia,
 • Hoofdpijn / migraine
 • Hormonale klachten
 • Menstruatieklachten 
 • Bedplassen
 •  Zwangerschapswens
 • Oogklachten
 • Oorklachten
 • Slaaploosheid
 • Burn out
 • Detoxen van het lichaam
 • Rookverslaving

Voor wie is Hijama niet geschikt?

Twijfel je of een behandeling geschikt voor je is? Neem dan contact met ons op. Onderstaand een lijstje voor wie Hijama NIET geschikt is. 

 • Bij extreme angst voor de behandeling
 • Bij extreme lage bloeddruk (bovendruk 120 – onderdruk 80)
 •  Nierdialyse
 • Pacemaker
 • Bij gebruik van bloedverdunners ( ook bij het gebruik van Sausserea costus) (Je mag ook niet tijdelijk stoppen met de medicijnen!)
 •  Onverklaarbare plekken of wanneer het bloed het lichaam verlaat zonder dat er sneetjes zijn toegebracht
 • Kanker
 • Hepatitis B en C
 • HIV
 •  Bloedarmoede
 • Wanneer je recent (24 uur) bloed hebt gedoneerd
 •  Zwangerschap
 • Actieve bacteriële of virale infectie
 •  Schimmelinfectie van de huid
 • Bij allergieën voor het materiaal dat tijdens de behandeling wordt gebruikt.
 • Wanneer je onder invloed bent van drank of drugs

De profeet (Salla allah alayhie wa sallam) zei, “Diegene die een Sunnah doet herleven van mij Sunnah en de mensen praktiseren het, hij/zij zal dezelfde beloning ontvangen van diegenen die het uitvoeren zonder dat hun beloning wordt vermindert…”

[Sunan ibn Maajah (209)]

Meest gestelde vragen

Zit je vraag er niet tussen? Stuur ons een whatsapp!

Bij Niya Hijama & Wellness houden we ongeveer de leeftijd vanaf 9 jaar aan.

Nee. Bij droge cupping voel je druk op je huid, met de cups kan ook het lichaam worden gemasseerd wat juist een ontspannend effect heeft op je lichaam. De incisies bij wet cupping voel je soms helemaal niet, of soms als kleine krasjes op je huid. Er worden absoluut geen diepe sneetjes gemaakt. Je ziet soms wel de rondjes waar de cup vacuüm heeft gezogen. Dit verdwijnt na enkele dagen – weken. Heel soms kunnen er korstjes ontstaan op de huid. Maar je hoort geen littekens te zien van ‘krasjes’.

Hoeveel bloed vrij komt hangt per persoon en per lichaamsdeel af. De genezing bij Hijama ligt niet aan de hoeveelheid bloed dat vrijkomt. Het bloed moet het lichaam verlaten, maar dit hoeft niet veel te zijn. De combinatie van een incisie en bloed verlaten, is de sleutel van ondersteuning in genezing. Over het algemeen ligt het de hoeveelheid aan bloedverlies tussen de 20-30 ml in totaal, dus enkele druppels per cup. Als er meer uitkomt, is het ook geen probleem. Er worden echter geen diepe sneetjes in het lichaam gemaakt om dit te bevorderen, maar slechts ‘krasjes of prikjes’.

Nee, de kleur of dikte van een bloed zegt niks over de gezondheid van een persoon. Met het blote oog is nooit te zien wat voor ‘soort’ bloed iemand heeft. Op internet circuleren verhalen over rood, zwart of dik bloed die giftig zouden zijn. Dit is onjuist. Het borrelen van het bloed ontstaan omdat er lucht bij komt in de cup.

Nee, sporters ondergaan een speciale droge cupping methode die voor hun lichaam geschikt is. Deze manier van cuppen passen wij niet toe.

Wij adviseren om maandelijks een hijama behandeling in te plannen. Op deze manier ondersteun je je lichaam en immuunsysteem.
Is dit niet haalbaar, dan elke seizoen als “onderhoud”.

Bij specifieke klachten wordt een behandelplan op maat gemaakt.


De Sunnah-dagen zijn dagen worden bepaald aan de hand van de islamitische kalander. Dit zijn drie dagen in de maand waarop Hijama wordt aangeraden vanwege de stand van de maan en het effect wat het op ons lichaam zou hebben. Er is een hadith bekend van de profeet vzmh : “Diegene die Hijama verricht op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte”

Echter kan Hijama ook op alle andere dagen in de maand gedaan worden. Ook de profeet Mohammed vzmh liet hijama op andere dagen toepassen. 

Onze profeet (vrede zij met hem) liet regelmatig Hijama doen. Hij heeft een keer iets vertelt over de werking van een aantal hijama punten die hij had ondergaan. Hierdoor heeft men de term ‘Sunnah punten” bedacht. Dit is niet hoe wij Hijamah moeten uitvoeren. De profeet vzmh heeft nergens specifiek vermeld dat deze punten behandeld moeten worden. Er zijn algemene hijama punten en punten bij specifieke klachten. Je behandelaar zijn deze punten vooraf met je bespreken. 

Er zijn punten die de baarmoeder van een zwangere vrouw kunnen stimuleren. Wij passen deze methode niet toe in de salon.

Je mag 6 maanden na de bevalling wet hijama. Dry cupping massage is toegestaan vanaf de kraamtijd

Ja dat mag. Je hoeft na de behandeling de moedermelk ook NIET af te kolven. 

Of het vasten verbreekt zijn onder  de geleerden meningsverschil. De ene mening is dat het vasten van zowel de patiënt als de behandelaar wordt verbroken. De andere groep zegt dat dat van toepassing was in de begintijd van de Islam. En dat daarna de profeet Mohammed vmzh Hijama liet uitvoeren terwijl hij vastende was. Hiermee vervalt volgens hen het oordeel dat Hijama het vasten verbreekt. 
Ook de methode speelt een rol. Vroeger werden er geen moderne cups gebruikt. Maar werden er hoorns van dieren gebruikt en daar zogen de therapeuten toen op. Ze stonden dan op het punt om het vasten te verbreken ALS ze iets zouden binnen krijgen. 

Beide meningen zijn sterk en gebaseerd op correcte overleveringen. Het is aan de patiënt en de behandelaar om te kiezen welke mening zij volgen.

De mening dat het vasten niet wordt verbroken zijn in de meerderheid. 

Wanneer een patiënt echter al zwak is en ook nog vast, dan raden we hijama af vanwege zijn zwakte om het lichaam niet extra te belasten. 

Bron: Ustaadh Aboe Jouwairiah – Hijamaah Adviezen

Nee hijama verbreekt niet de wudu. 

Bij Niya Hijama & Wellness kunnen behandelingen NIET  gedeclareerd worden.
Wij zijn gecertificeerd Hijama therapeuten en hebben onze opleiding gevolgd bij Hijamaah Adviezen. We houden ons aan de wettelijke Hygiëne en veiligheid voorschriften bij het toepassen van Hijama. Maar we werken niet met zorgverzekeraars samen. 

De prijs die een behandelaar vraagt, hang af van verschillende factoren. Net zoals bij andere professionals zoals de kapper of visagiste, fotograaf, meubel- en kledingzaak.
Deze factoren kunnen zijn: kosten, opleidingen, aanschaf materiaal, huur ruimte, belastingen, ziekte -en pensioenopbouw, verzekeringen, ervaring etc. Kortom: er is hier geen 1 lijn in.  Wij adviseren je om naar een behandelaar te gaan die gecertificeerd is, de hygiënemaatregelen in acht neemt en bij wie jij je prettig voelt.

Nee dit doen wij niet, ook niet op verzoek

De profeet (ﷺ  Salla allah alayhie wa sallam) zei, “Ik kon niet voorbij gaan aan een groep engelen tijdens de nachtreis zonder dat zij zeiden ''beveel je gemeenschap hijama'

(Ibn Maajah)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word gratis member!

Members profiteren van exclusieve deals, events en meer!